29 września uczniowie klasy III a udali się na wycieczkę do piekarni Radosława Gawareckiego w Mławie. W trakcie wycieczki miały możliwość zobaczyć jak wygląda piekarnia od środka. Z wielkim zainteresowaniem przyglądały się pracy piekarza, poznały etapy powstawania pieczywa oraz produkty potrzebne do jego wypieku. Zobaczyły maszyny, które pomagają piekarzowi w pracy, a pracownicy piekarni służyli informacjami na temat wypieku chleba. Mieliśmy również okazję zwiedzić ogromne magazyny z workami mąki. W piekarni wszystko budziło ciekawość: ogromne misy na ciasto, wózki z upieczonym chlebem, krajalnica i wielkie łopaty do wyjmowania pieczywa. Największe wrażenie wywarł na trzecioklasistach ogromny piec, który miał wiele poziomych drzwi. Dowiedzieliśmy się w jakiej temperaturze i w jakim czasie pieczony jest chleb. Na koniec dzieci zostały poczęstowane pysznym, świeżutkim chlebkiem i bułeczkami. Dziękujemy właścicielom i pracownikom, dzięki którym mogliśmy zobaczyć to niezwykłe miejsce.